Boczniak ostrygowaty  ( Pleurotus Ostreatus)  występuje na wszystkich kontynentach, poza Antarktydą, a także na wielu wyspach. W Polsce jest pospolity.
Jako, że jest grzybem saprofitycznym, jego naturalnym środowiskiem występowania, są obumarłe drzewa i pniaki.

Boczniaki są bogatym źródłem dobrze przyswajalnych substancji mineralnych i witamin:

Tiamina –        0,125mg w 100gr
Ryboflawina – 0,349mg
Niacyna -         4.956 mg
Witamina B6  - 0,110mg
Kwas foliowy -  38µg
Witamina A RAE - 2µg
Witamina A UI- 48µg
Witamina D –   29IU

Minerały

Wapń –   3 mg w 100gr
Żelazo -  1,33 mg
Magnez - 18 mg
Fosfor -   120 mg
Potas -    420mg
Sód –      18 mg
Cynk-       0,77mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database

Ostatnio dużo uwagi poświęca się badaniom dotyczącym specyficznych polisacharydów i ich kompleksów z białkami, zawartych w grzybach wyższych, czyli glukanom i glykanom

Jednym z głównych źródeł β-glukanów jest boczniak ostrygowaty. Wyizolowane z boczniaka rozpuszczalne w wodzie β-1,3- glukany charakteryzują się wysoką aktywnością biologiczną, z wyraźnymi właściwościami stymulowania systemu immunologicznego.

Białko boczniaka charakteryzuje się dużą ilością lizynyleucynyargininy oraz kwasu asparaginowego i glutaminowego. Owocniki boczniaka zawierają niewielką ilość tłuszczu, około 0,4% świeżej masy  lub 1,8% suchej masy, przy czym większość stanowią kwasy nienasycone

Pleuran, β-glukan występujący w boczniaku, charakteryzuje się masą cząsteczkową od 600 000 do 700 000. Wykazano, że najwyższą aktywnością charakteryzują się glukany ze stopniem odgałęzienia w zakresie 0,20-0,33 w stosunku do masy cząsteczkowej. Pleuran ma bardzo korzystny ten stopień, bowiem 0,25.

Udowodniono bardzo silne stymulowanie systemu immunologicznego człowieka przez β-glukany. W wyniku tego zwiększa się odporność organizmu na choroby bakteryjne, wirusowe oraz grzybice i pasożyty. Związki te zwiększają także efektywność działania leków np. antybiotyków. Stymulacja systemu immunologicznego polega przede wszystkim na aktywowaniu neutrofili, makrofagów, monocytów i kilku innych komórek układu odpornościowego.

β-glukany mogą być również wykorzystane w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób nowotworowych. Niektóre z tych chorób mogą być rezultatem osłabienia systemu immunologicznego. Glukany pobudzają receptory komórek układu odpornościowego, aktywując m.in. limfocyty T, które z kolei wraz z innymi limfocytami niszczą komórki rakowe.

Badania wskazują na niszczenie komórek nowotworowych, poprzez zahamowanie rozwoju guzów, związane z właściwościami antyproliferacyjnym i proapoptotycznym działaniem frakcji wyodrębnionej z Pleurotus ostreatus wobec komórek HT- 29 raka jelita grubego. Wyodrębniono rozpuszczalną w wodzie na gorąco frakcję grzybni Pleurotus Ostreatus, którą pod względem chemicznym zidentyfikowano jako α-glukan o niskiej masie cząsteczkowej.

Wykorzystano fragmenty pracy pt” Boczniak ostrygowaty (pleurotus ostreatus) jako źródło ß–D-glukanów” autorstwa J. Augustin, G. Jaworska, A. Dandar, K. Cejpek.   Praca ukazała się w czasopiśmie Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość”

Link do całej pracy tutaj.

Poniżej kilka badań opisujących związki zawarte w  boczniakach i ich potencjalne działanie:

1. Badanie zawartości kwasu foliowego.
https://www.ars.usda.gov/ARSUserFiles/80400525/Articles/FoodChem_129_630-636_FolateMushrooms.pdf

2. Cytotoksyczne działanie ekstraktu z boczniaka na komórki nowotworowe prostaty PC-3
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16822205

Shiitake ( Lentinula Edodes)
W naturalnym środowisku występuje w Japonii, Chinach, Azji Wschodniej i Półwyspie Indochińskim
Ze względu na swoje właściwości, zaliczany jest do grupy adaptogenów.
Zawiera lentian, polisacharyd o silnym działaniu immunomodulującym.
W Azji, lentian jest stosowany pomocniczo w leczeniu kilku rodzajów nowotworów.
Jest bogatym źródłem aminokwasów egzogennych, witamin i minerałów:

Tiamina – 0,015mg w 100gr
Ryboflawina – 0,217mg

Niacyna - 3,877 mg
Witamina b5 1,5mg
Witamina B6  - 0,293mg
Kwas foliowy -  13µg
Witamina D – 18IU

Minerały

Wapń – 2 mg w 100gr
Żelazo - 0,41 mg
Magnez - 20 mg
Fosfor - 112 mg
Potas - 304mg
Sód – 9 mg
Cynk - 1,03 mg
Selen- 5,7µg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database

Poniżej kilka badań opisujących związki zawarte w grzybach shiitake i ich potencjalne działanie:

1. Zbiór kilkunastu schorzeń , gdzie grzyby shiitake wykazują pożądane działanie.
http://www.dogcancer.net/wp-content/uploads/2014/11/shiitake.pdf

2. Zapobieganie otyłości:
https://www.hindawi.com/journals/jobe/2011/258051/citations/

3. Stymulowanie układu odpornościowego u ludzi.
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2014.950391?journalCode=uacn20&

4. Działanie grzybobójcze i bakteriobójcze.
http://documents.tips/documents/antimicrobial-properties-of-shiitake-mushrooms-lentinula-edodes.html

5. Zawartość witaminy D2
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3897585/

Soplówka Jeżowata ( Hericium Erinaceus) należy do grupy naturalnych nootropów. Zawiera unikalne związki: hericeryny i erinacyny, dzięki którym posiada zdolność do pobudzania syntezy czynnika wzrostu nerwów (NGF)
Inne składniki hericium erinaceus mają udowodnione działanie antybiotyczne, antynowotworowe, neuroprotekcyjne, obniżające poziom glukozy. Chroni również przed wrzodami żołądka, łagodzi stany lękowe i depresje.
Jak każdy grzyb zawiera polisacharydy mające właściwości immunomodulacyjne

Żródła:
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jafc.5b02914
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28087447