DZISIEJSZE PROBLEMY

– ILOŚĆ ODPADÓW

Każdego dnia na całym świecie wypija się około 1,6 miliarda  filiżanek kawy.  Ten   uwielbiany przez wielu napój jest tylko końcówką całego procesu,  którego efektem ubocznym są fusy z których niemalże 100% jest mieszane z innymi odpadami komunalnymi a następnie ląduje na składowisku odpadów, kompletnie nie wykorzystane.

– ZUŻYCIE ENERGII

Aby móc się cieszyć smakiem i aromatem kawy, ziarna kawowca muszą przejść kilka procesów dzięki którym  będą się nadawały do wykorzystania. Palenie, mielenie i na końcu parzenie pochłania spore ilości energii której  nie odzyskujemy.

PROPONOWANE ROZWIĄZANIA

– ODZYSK ENERGII

Tradycyjna uprawa grzybów wymaga energochłonnego procesu sterylizacji podłoża.  Wykorzystując do tego celu fusy, możemy powtórnie wykorzystać energię, która już została zużyta we wcześniejszym procesie parzenia kawy.

– GRZYBY JAKO  NATURALNI RECYKLERZY

Grzyby odgrywają zasadniczą rolę w obiegu materii w przyrodzie. Rozkładają martwe tkanki roślinne i zwierzęce, uwalniając nutrienty, wykorzystywane przez następne pokolenia roślin i zwierząt. Są kluczowe dla naszego ekosystemu.  Wiele gatunków grzybów jest jadalnych dla człowieka posiadając przy tym sporo wartości odżywczych. Dlaczego więc nie wykorzystać właśnie tych grzybów aby jeszcze lepiej nam służyły?