post

Składniki:

  • 5 dużych i świeżych boczniaków
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • 4 ziemniaki
  • 2 kostki rosołowe
  • połowa cebuli
  • pół łyżki masła
  • pieprz, vegeta, papryka
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu
  • suszony lubczyk

Przygotowanie:

1.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę; marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w słupki. Wrzucić wszystko do garnka, zalać wodą i gotować wraz z kostkami rosołowymi.

2.
Cebule pokroić na piórka i zeszklić na maśle. Do cebuli dorzucić pokrojone w paski boczniaki i  podsmażyć.

3.
Gdy warzywa będą miękkie dodać do nich cebulę i grzyby. Gotować jeszcze przez kilka minut. Przyprawiamy do smaku pieprzem i vegetą, a także ostrą papryką i lubczykiem. Można dodać do zupy śmietanę lub jogurt naturalny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *